Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
5 vještina koje djeca mogu razviti igranjem videoigara

5 vještina koje djeca mogu razviti igranjem videoigara

24.2.2022.

Iako će se mnogi možda iznenaditi, činjenica je kako umjereno igranje videoigara može imati brojne dobrobiti za djecu.

 

 

Brojna istraživanja pokazuju kako zdrava količina vremena provedena igrajući videoigre može poboljšati kognitivne sposobnosti, kreativnost i vještine socijalizacije.

 

U nastavku pročitajte koje vještine djeca mogu razviti igranjem videoigara te kako im one mogu pomoći u svakodnevnom životu.

 

1. Lakše rješavanje problema

Upornost te kreativno i kritičko razmišljanje najvažnije su vještine za uspješno rješavanje problema. Videoigre su zanimljiv i učinkovit način kako djeca mogu izbrusiti te vještine te izrasti u odlučne i sposobne odrasle osobe.

 

Mnoge videoigre od igrača zahtijevaju mnogo planiranja, strateškog razmišljanja i logičkog zaključivanja kako bi ostvarili svoje ciljeve.

 

Igrači moraju naučiti prilagođavati taktike različitim situacijama, kreativno razmišljati te učiti na greškama. Na taj način djeca “treniraju” i kako lakše savladavati izazove u svakodnevnom životu.

 

2. Poboljšano pamćenje

Možda niste znali, ali pamćenje se može vježbati - i to upravo igrajući videoigre.

Vježbanje pamćenja je ključno za multitasking - učinkovito rješavanje više zadataka istovremeno.

 

Desktop računala i igraće konzole kao što su PlayStation 5, Xbox Series S i Nintendo Switch obiluju dinamičkim FPS videoigrama u kojima igrači moraju istovremeno pratiti gdje se nalazi neprijatelj, koju poziciju držati, kako stoje sa streljivom, gdje su članovi njihovog tima…

 

To je puno informacija koje moraju brzo obraditi i uklopiti ih u postojeće znanje, a istraživanja su pokazala kako se redovito vježbanje ove vještine prenosi i u svakodnevni život.

 

Uvježbano pamćenje posebno dolazi do izražaja u školi jer djeca koja ga vježbaju igrajući videougre, bolje čitaju te se bolje snalaze u matematici i prirodnim znanostima.

 

3. Bolje snalaženje u prostoru

Djeca koja redovito igraju videoigre vježbaju koordinaciju očiju i ruke, a pritom stimuliraju i dio mozga zadužen za kretanje prostorom. Osim što lakše navigiraju u složenim okruženjima videoigara, igrači videoigara u svakodnevnom životu lakše uočavaju detalje.

 

Njegovanje vještine snalaženja u prostoru pretače se u sposobnost predočavanja 3D objekata te razumijevanje karata, grafikona i dijagrama, a te su vještine ključne u područjima kao što je STEM.

 

Minecraft i Portal su među najboljim videoigrama za vježbanje snalaženja u prostoru.

 

4. Brže i preciznije donošenje odluka

Igranje strateških videoigara kao što su Age of Empire, Civilization ili Dota traži donošenje promišljenih odluka, osmišljavanje strategija te razumijevanje njihovog dugoročnog utjecaja na naše ciljeve.

 

Djeca i odrasli koji redovito igraju takve, ali i dinamičke videoigre u kojima odluke moraju donositi brzo, imaju bolju sposobnost donošenja odluka u stvarnom životu.

 

Primjerice, igrači FPS videoigara imaju razvijeniju sposobnost opažanja okoline, a to im pomaže u aktivnostima poput snalaženja u prometu kada je izuzetno važno moći brzo donijeti odluku.

 

5. Bolje vještine socijalizacije

Čak 70 % igrača igra videoigre sa svojim prijateljima i to na svim platformama - igraćim konzolama, stolnim računalima, prijenosnim računalima, tabletima…

 

Osim što mnogo igara traži suradnju igrača kako bi brzo i učinkovito riješili problem, igranje s prijateljima ujedno je zabavnije.

 

Zato multiplayer igre tako popularne. U ovim virtualnim društvenim zajednicama s igračima iz čitavog svijeta dijete mora brzo donositi odluke o tome kome vjerovati te kako voditi tim. Takve videoigre promiču suradnju među igračima, a to dijete uči timskom radu.

 

Popularne videoigre također su predmet razgovora učenika u školi, a školski prijatelji često formiraju timove za igru. Dijete koje sudjeluje u takvim interakcijama ima više prilika za druženje sa svojim vršnjacima i vježbanje vještina socijalizacije.

 

Kako održavati naviku igranja videoigara zdravom

Provjerite sadržaj videoigre koju vaše dijete želi igrati te odgovara li oznaka igre dobi vašeg djeteta. Dajte prednost obrazovnim igrama umjesto nasilnima, kao i igrama koje traže timski rad - važno je izbjeći da igranje postane samotna aktivnost.

 

Također postavite vremenska ograničenja. Primjerice, djetetu dopustite korištenje igraće konzole tek nakon što napiše zadaću ili odradi kućanske poslove, nipošto ne prije.

 

Obratite pozornost na to kako se dijete ponaša tijekom igre. Pokazuje li često znakove ljutnje ili frustracije, potaknite ga da uzme pauzu te razgovarajte s njime o negativnim osjećajima koje proživljava.

 

Za kraj

Mnogo je razloga zašto trebaš kupiti PlayStation 5, ali korisne vještine koje dijete može naučiti igranjem videoigara svakako je najbolji.

 

Uz nadzor brižnog roditelja dijete kroz videoigre na zabavan način uči rješavati probleme i učinkovito komunicirati, a te su vještine neophodne ne samo za uspjeh u školi, već i za zdrav i uspješan život nakon što škola završi.